Este bine de stiut ca puteti face scoala de soferi si puteti da examenul de conducere si pe o masina cu cutia de viteze automata.

Dar permisul de conducere care va va fi eliberat va fi valid numai pentru un asemenea tip de autovehicule. Astfel, in Ordinul nr. 574/2005 din 01 Aprilie 2005, este mentionat:

“Art. 16, paragraful (6) In cazul in care candidatul trece proba practica cu un vehicul echipat cu schimbator de viteze automat, acest lucru va fi inscris la rubrica „Restrictii“ din permisul de conducere eliberat pe baza unui astfel de examen. Orice permis care contine aceasta mentiune va putea fi utilizat numai pentru conducerea unui vehicul echipat cu schimbator de viteze automat.”

Scoala de soferi pe o masina echipata cu o asemenea cutie de viteze este mult mai usoara. Piciorul stang, care in mod normal ar actiona ambreiajul, nu mai este folosit. Dupa selectarea treptei de viteza initiale, cu masina oprita, selectiile ulterioare ale cutiei de viteze se fac automat, functie de viteza autovehiculului condus si pozitia pedalei de acceleratie. In cazul acestor masini, frana va fi folosita mai des, pentru a evita tendinta acestor autovehicule de a se misca inainte. Vehiculele echipate cu asemenea cutii automate permit soferilor sa-si concentreze atentia mai mult asupra directiei si traficului adiacent.

Instructorul dumneavoastra va trebui sa va informeze amanuntit asupra folosirii franei de serviciu si despre utilizarea acestui tip de transmisie la viteze mici.

Cea mai des pusa intrebare despre o cutie automata este urmatoarea: Sa folosesc frana de picior sau treapta ‘P’ cand sunt in semafor?
In aceste momente este bine sa fiti sigur ca masina nu ‘o ia la vale’. Indiferent de tipul transmisiei, automata sau manuala, este o idee buna sa folositi frana de picior cat timp stationati in semafor.

Daca stationarea se prelungeste, selectati pozitia ‘P’ (Park) sau pozitia ‘N’ concomitent cu aplicarea franei de mana.

Nu schimba in timpul mersului pozitia schimbatorului de viteze in “P” sau “N”. Poate cutia iti va permite schimbarea, dar nu va fi benefica partilor in miscare din interior.

Category